Reageer

Ik heb deze pagina’s met aandacht samengesteld uit de mij beschikbare gegevens. Maar toch: heeft U naar aanleiding van deze pagina’s opmerkingen, aanvullingen of verbeteringen, dan kunt U mij een mail sturen, of een reactie hieronder plaatsen. Een vriendelijk woord mag natuurlijk ook. Reacties zullen pas na beoordeling daadwerkelijk geplaatst worden.

11 gedachtes over “Reageer”

 1. Beste Fokke,
  wat mooi dat je dit hebt gedaan!Een natuurlijk triest werk maar wat goed dat ja op deze manier een gezin, familie zichtbaar maakt. Ik ken het werk van Guus Luijters ook en dit is denk wat hij ook bedoelt. Heel mooi!
  Leo Willemse

  1. Dank je, Leo.
   Ik hoop dit najaar enige aanvullingen te plaatsen, na verder onderzoek. Ik heb nog een paar ideeën die ik wil nagaan.
   Fokke.

  2. Beste Fokke,

   Wat ontroerend om dit te lezen. En wat een werk om dat allemaal uit te zoeken!
   De reden waarom ik op je website over de familie Raphalowiz terecht kwam is de volgende:

   Mijn overleden vrouw woonde, tot wij trouwden, in de Antheunisstraat in den Haag. Toen wij trouwden in 1958 bracht zij van huis een kapstokje mee waarop twee dwergen uit Walt Disney’s Sneeuwwitje prijkten, uitgezaagd in triplex. Ze vertelde me dat dit gemaakt was door Marcel Raphalowiz die het aan haar had gegeven als cadeau en die later door de Duitsers was weggevoerd. Lezend en horend over de zinloze moordpartijen die nog steeds plaats vinden kwam Marcel in mijn gedachten en zocht ik de naam Raphalowiz op het internet op.
   Ik had mij Marcel voorgesteld als een joch van een jaar of 14, maar hij moet dus 17 of daaromtrent zijn geweest.
   Mijn schoonouders waren bevriend met de familie Raphalowiz en, nadat het voor Joden verboden werd om na achten nog op straat te komen, kwam de familie nog stiekem, na spertijd, bij mijn schoonouders op bezoek om een spelletje Monopoly te spelen. Het spel, dat eigendom was van de familie Raphalowiz, heb ik nog steeds in bezit.
   Noch mijn schoonouders, noch wijzelf hebben ooit nog met het spel gespeeld.
   Mijn vrouw was geboren in 1934 en zal in 1942 zal dus een jaar of acht geweest zijn. Marcel moet haar gezien hebben als een klein zusje.

   (Ik heb een foto van het kapstokje beschikbaar maar kon die niet aanhechten)

   Groeten, Harry Dijstelbergen

 2. Beste Fokke, wat geweldig dat je dit hebt gedaan voor de Familie Raphalowiz. Ik heb alle respect voor jou. Ik moet dit even verwerken Het doet mij weer denken aan de vele razzia’s die ik meemaakte……..Met een hartelijke groet, Hr B.

 3. Geachte Heer,
  Bij onderzoek voor Kamp Amersfoort is een halfzusje van Johanna Rafalowicz (Ann Burton) opgedoken. Laat ons aub. weten indien u geïnteresseerd bent!
  Met vriendelijke groet
  L.Bogers
  Onderzoeker Kamp Amersfoort.

  1. Geachte heer Bogers,

   Ik ben zeer benieuwd naar uw gegevens, en stuur U een mail.

   Met vriendelijke groet,

   Fokke Zwaan

 4. Beste Fokke,

  ik werk aan een database met Joodse ondernemers 1939. Deze fa staan er in:
  Rafalowitch, Sander & A Groenewoudt (KvK dossier)
  Rafalowitch, Alfred & Sanowsky, J (politie rap)
  Rafalowicz, Icek
  Rafalovitch, Henri (18 jan 1895 Rusland) dameshoedensalon
  Van jouw mooie site heb ik enkele gegevens overgenomen. Als je wilt mail ik je het KvK dos en pol rap. Wellicht een aanvulling bij jouw specifieke onderzoek. Kom graag in contact. Met vriendelijke groet, Dennis Geusebroek Heiloo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *